Klub

Jedriličarski klub Split osnovan je s ciljem promicanja jedrenja kao sporta i načina života. Naša misija je osigurati vrhunske uvjete za treninge i natjecanja, te poticati razvoj mladih jedriličara. Naša vizija je postati prepoznatljiv klub na međunarodnoj sceni jedrenja, te doprinositi razvoju jedrenja kao sporta u Hrvatskoj.

 

Povjest

Početci

Početak druge polovice XX. stoljeća obilježava veliko zanimanje splitske mladeži za šport. U tim godinama, želja za bavljenjem športom rasla je kako su se zaboravljale ratne nedaće. Split je bio dom mnogim istaknutim športskim klubovima kao što su Hajduk, Jadran, Gusar i Labud. U tom kontekstu, nekolicina entuzijasta, zaposlenika splitskog brodogradilišta, odlučila je osnovati još jedan jedriličarski klub.

Pod vodstvom Petra Vicića, Vinka Jelasku i Nevena Duplančića, 1947. godine osnovana je Pomorsko brodarska sekcija Narodne tehnike u brodogradilištu. Uz materijalnu i organizacijsku podršku brodogradilišta, sekcija je izgradila prvu jedrilicu, Šljuku, a zatim i dvije jedrilice nacionalne klase L-5. Ova inicijativa postavila je temelje za osnivanje kluba.

 

Osnivanje Kluba

18. listopada 1950. godine održana je osnivačka skupština Jedriličarskog kluba Split. Za predsjednika je izabran Petar Ozretić, a za tajnika Petar Vicić. Klub je pronašao privremeni dom u JK Labud, koji je pružio gostoprimstvo i omogućio privez klupskih brodica u svojoj lučici. Ovaj početak označio je važan korak u razvoju jedrenja u Splitu.

Rast i Razvoj

Izgradnjom športske lučice u Spinutu 1953. godine, klub je dobio vlastiti prostor za daljnji razvoj. Društveni dom, izgrađen 1962. godine, postao je središte okupljanja članova i organizacije događanja. Hangar za jedrilice, izgrađen 1969. godine, osigurao je prostor za skladištenje i održavanje flote.

Flota kluba kontinuirano se upotpunjavala jedrilicama nacionalne i međunarodne klase, uključujući R 5.5, Dragona, Zvijezdu, Šljuku i L-5, kao i jedrilice olimpijskih klasa. Ova infrastruktura omogućila je članovima kluba da se natječu na lokalnim, državnim i međunarodnim regatama.

 

Postignuća

Tijekom vremena, članovi kluba su postizali sve veće uspjehe na natjecanjima. U početku su nastupali s manjim uspjehom, no ubrzo su počeli osvajati brojna državna prvenstva i prva mjesta na međunarodnim regatama. Klub je imao predstavnike na prvenstvima Balkana, Europskim prvenstvima i drugim međunarodnim natjecanjima.

Jedan od najvećih uspjeha kluba bilo je sudjelovanje na Olimpijskim igrama. Prvi olimpijski predstavnici kluba bili su braća Ivan i Toni Bulaja, koji su nastupili u klasi 470 na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine. Elena Vorobeva nastavila je ovu tradiciju, osiguravši olimpijsku normu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine u klasi Laser Radial, postavši treća predstavnica kluba na Olimpijskim igrama.

Klub je 1988. godine dobio koncesiju za lučicu posebne namjene ‘Split’, što je dodatno osnažilo njegovu infrastrukturu i omogućilo daljnji rast i razvoj. Klub je nastavio s organizacijom brojnih regata i natjecanja, te je postao prepoznatljiv na nacionalnoj i međunarodnoj sceni jedrenja.

 

Infrastruktura

Lučica u Spinutu

Naša športska lučica u Špinutu predstavlja srce kluba, pružajući siguran i zaštićen privez za jedrilice članova kluba. Lučica je opremljena svim potrebnim sadržajima za održavanje brodova, uključujući priključke za vodu i struju, kao i sigurnosne sustave. Prostor lučice omogućava jednostavan pristup moru i idealan je za početak jedriličarskih avantura.

Društveni dom

Društveni dom kluba, izgrađen 1962. godine, središnje je mjesto okupljanja naših članova. Dom je opremljen svim potrebnim sadržajima za organizaciju sastanaka, radionica i društvenih događanja. Unutar doma nalazi se prostor za sastanke uprave kluba, kao i konferencijska dvorana koja se koristi za edukativne radionice i seminare. Društveni dom također sadrži prostor za odmor i druženje, što ga čini ključnim mjestom za izgradnju zajedništva među članovima kluba.

Hangar

Izgrađen 1969. godine, naš hangar za jedrilice pruža idealne uvjete za skladištenje i održavanje flote. Hangar je opremljen modernom opremom za popravke i održavanje jedrilica, uključujući dizalice, alatnice i radne stolove. Prostor hangara omogućava zaštitu jedrilica od vremenskih uvjeta te osigurava dugotrajnost i spremnost flote za natjecanja. Hangar je također mjesto gdje naši članovi mogu raditi na svojim jedrilicama, razmjenjivati iskustva i znanja te se pripremati za natjecanja.

Regate i Natjecanja

Lokalne Regate

Jedriličarski klub Split ponosan je na organizaciju i sudjelovanje u brojnim lokalnim regatama koje okupljaju jedriličare svih uzrasta i razina iskustva. Naše tradicionalne regate uključuju:

Splitski Kup: Godišnja regata koja privlači lokalne i regionalne jedriličare. Ova regata je poznata po svojoj prijateljskoj atmosferi i oštroj konkurenciji.

Regata Svetog Duje: Održava se svake godine u čast zaštitnika grada Splita. Ova regata je jedno od najvažnijih sportskih događanja u Splitu, okupljajući jedriličare iz cijele Hrvatske.

Klupske Regate: Redovite regate organizirane unutar kluba, omogućujući članovima da se međusobno natječu i usavršavaju svoje vještine.

Međunarodne Regate

Naši članovi redovito sudjeluju na međunarodnim natjecanjima, predstavljajući klub i grad Split na najprestižnijim jedriličarskim događajima. Među najznačajnijim regatama na kojima smo sudjelovali su:

Regata u Kopru: Jedna od najpoznatijih regata u regiji, gdje naši jedriličari redovito postižu zapažene rezultate.

Regata u Opatiji: Ovo natjecanje privlači jedriličare iz cijele Europe i omogućava nam da se natječemo s najboljima.

Hvarska Regata: Ova regata je posebno popularna među našim članovima zbog predivnog ambijenta i izazovnih uvjeta jedrenja.

Zadarska Regata: Sudjelovanje na ovoj regati je prilika za natjecanje u jedinstvenim uvjetima zadarskog arhipelaga.

Olimpijske Igre

Jedriličarski klub Split se ponosi svojim olimpijskim predstavnicima, koji su postigli značajne uspjehe na najvećem sportskom događaju na svijetu. Naši olimpijci uključuju:

Ivan i Toni Bulaja: Braća koja su predstavljala Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine u klasi 470. Njihov nastup označio je važnu prekretnicu u povijesti našeg kluba.

Elena Vorobeva: Osigurala je olimpijsku normu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine u klasi Laser Radial, postavši treća predstavnica našeg kluba na Olimpijskim igrama.

Pripreme i Treninzi

Za uspjeh na natjecanjima ključne su temeljite pripreme i kontinuirani treninzi. Naši članovi redovito sudjeluju u treninzima koji uključuju:

Tehnički Treninzi: Fokusirani na usavršavanje jedriličarskih vještina, uključujući taktiku, manevriranje i brzinu.

Fizička Priprema: Kroz treninge u našoj teretani i fitnes centru, članovi održavaju vrhunsku fizičku kondiciju potrebnu za natjecanja.

Teorijska Edukacija: Predavanja i radionice o navigaciji, meteorologiji, pravilima jedrenja i strategiji natjecanja.

Domaćinstvo Regata

Jedriličarski klub Split je domaćin brojnih regata i natjecanja, pružajući jedriličarima iz cijelog svijeta priliku da iskuse jedrenje u splitskom akvatoriju. Naši organizacijski timovi osiguravaju vrhunsku logistiku, sigurnost i podršku natjecateljima.

Kontaktirajte nas

Jedriličarski klub Split otvoren je za vaše upite, prijedloge i povratne informacije. Za učlanjenje, informacije o aktivnostima, sudjelovanje u regatama ili druga pitanja, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim rado će vam pomoći.