Povijest Jedriličarskog kluba Split, osnovanog 1950. godine

velika

Početak druge polovice XX. stoljeća obilježava veliko zanimanje splitske mladeži za bavljenjem športom. Bile su to godine kad su se već zaboravljale ratne nedaće i osjećala potreba za športom kojim se moglo zadovoljiti potrebe i ambicije mlađih generacija Splićana. U gradu tada djeluje nekoliko istaknutih športskih klubova, spomenut ćemo Hajduk, Jadran, Gusar, Labud... Nikakvo čudo da je nekolicina entuzijasta, zaposlenika splitskog brodogradilišta, pokrenula akciju za osnivanjem još jednog jedriličarskog kluba, potpomognuta materijalno i organizacijski od tada jakog brodogradilišta.Treba istaknuti Petra Vicića, Vinka Jelasku i Nevena Duplančića koji su već 1947. godine osnovali Pomorsko brodarsku sekciju Narodne tehnike u brodogradilištu. Donacijama brodogradilišta grade se najprije jedna Šljuka a zatim i dvije jedrilice nacionalne klase L-5.

18. listopada 1950. održana je osnivačka skupština društva na kojoj je za predsjednika izabran Petar Ozretić, a tajnika Petar Vicić. JK Labud je pružio gostoprimstvo i skupštini i upravi kluba te je omogućio privez klupskih brodica u svojoj lučici.

Izgradnjom športske lučice u Špinutu 1953. godine, te društvenog doma 1962. i hangara 1969. godine, udareni su čvrsti temelji kluba, koji se dalje razvija upotpunjujući flotu klasnih jedrilica gradnjom jedrilica međunarodne klase R 5.5, Dragona, Zvijezda, Šljuka  i nacionalne klase L-5, te nabavkom jedrilica olimpijskih klasa..

Tijekom vremena klub je prošao nekoliko organizacijskih faza da bi se 1988. godine formirao kao Jedriličarski klub 'Split',  koji je dobio koncesiju za lučicu posebne namjene 'Split'.

Članovi su nastupali na lokalnim, državnim i međunarodnim regatama u početku s manjim uspjehom, da bi u godinama koje slijede osvajali brojna državna prvenstva, prva mjesta na međunarodnim regatama u Kopru, Opatiji, Hvaru, Zadru, na prvenstvima Balkana, EP i drugim. Prve predstavnike na Olimpijskim igrama klub je imao 2000. godine, kada su u klasi 470 na OI u Sydneyu nastupali braća Ivan i Toni Bulaja. Elena Vorobeva je 2020. godine osigurala olimpijsku normu za nastup na OI u Tokiju 2020. u klasi Laser Radial i tako postala naša treća predstavnica na Olimpijskim igrama. 

 Izgradnja Lucice

 

Izgradnja lukobrana

 

Setnica

Ponton

 

Prema Spinutu