Milan Vujasinović osvojio broncu

IMG-20160313-WA0001

Milan Vujasinović  bronca na EP

Nakon uzbudljivog tjedna punog uspona i padova na Europskom prvenstvu klase Finn u Barceloni Milan Vujasinović je osvojio broncu.

U poslednji dan jedrenja Milan je krenuo sa treće  pozicije a pobjedom u "final race" stigao je nadomak srebra koje mu je na kraju ipak pobjeglo za 1 bod  u lutriji "medal race"-a. Direktni konkurent za nastup na OI Ivan KLjaković Gašpić na osmom je mjestu u ukupnom poretku.

Pieter-Jan Postma (NED) je uspio obraniti vodstvo posljednjeg dana EP-a. Jutros se jedrilo posljednju flotnu regatu već od  9.30 po laganom vjetru koji je taman izdržao za jedan plov a popodne je na programu bio medal race.

Nakon općeg opoziva flota je startala na crnu zastavu a Vujasinovic je startao desno uz regatni brod u preuzeo kontrolu na desnoj strani i držao prednost sve do kraja za drugu pobjedu na prvenstvu. Caleb Paine (USA) je okrenuo drugi a Piotr Kula (POL) treći. Veliki broj konkurenata za vrh je daleko zaostao uključujući i drugoplasiranog Josh Juniora (NZL).

Flota se približila na zadnjoj stranici je je vjetar padao ali ga je bilo taman dovoljno za njegovu pobjedu. Kula se probio na drugo a Tom Ramshaw (CAN) na treće mjesto.

Ondrej Teply (CZE) osvojio je  juniorsku titulu a prate ga Philip Kasueke (GER) i  Arkadiy Kistanov (RUS).

Vodeći Pieter-Jan Postma (NED) je završio sedmi, dok se  Vujasinovic  sa prvim mjestom  probio na drugo mjesto ukupnog poretka a  Berecz na treće. Svi su mogli do zlata u medal race-u.

Tako je u poptpunim preokretima  i protekla posljednja utrka za medalje  Postma je držao početno vodstvo ali je pred prvu oznaku pao na treće mjesto , Milan je bio odmah do njega a Berezcz predzadnji. Vujasinovic je fantastično odradio prvu stranicu nizu vjetar i okrenuo drugi a Postma tek sedmi pa je sve bilo moguće čak i zlato. Međutim sreća ovaj put nije poslužila Milana - na drugoj stranici u vjetar novi preokret i Berecz se probija na drugo mjesto. Do kraja Milan nije uspio preteći bar jednog konkurenta i završio je na petom mjestu medal race što je bilo dovoljno za treće mjesto ukupno - samo bod do srebra.

Vujasinovic je ovako opisao tjedan, “ Za mene su se stvari odigrale jako dobro. Ovo je moja prva medalja u olimpijskim klasama. Jedrio sam ujednačeno osim jedne loše regatae, ali i svi ostali su bar ejdnom kiksali osim mađarskog predstavnika. Zista sam dobro jerio, ostao sam miran, i nisam bio pohlepan.  Moglo je biti jpš bolje ali sam zaista sretan s  osvojenom broncom."

Galerija slika

 

Konačni rezultati (medal race u zagradama)

1 NED 842 Pieter-Jan Postma 38 (6)
2 HUN 40 Zsombor Berecz 46 (2)
3 CRO 69 Milan Vujasinovic 47 (5)
4 NZL 24 Josh Junior 66 (4)
5 GBR 91 Ben Cornish 73 (9)
6 SLO 573 Vasilij Zbogar 76 (1)
7 BRA 109 Jorge Zarif 88 (3)
8 CRO 524 Ivan Kljakovic Gaspic 95 (8)
9 GRE 77 Ioannis Mitakis 97 (10)
10 CAN 18 Tom Ramshaw 99 (7)

podium

 

Tags: milan vujasinovic