Trijumf Splitovih posada na 76. Viškoj

Proteklog vikenda odjedrena je 76. Pa(V)iška regata, ove godine na izmijenjenoj ruti za Starigrad, koji je ugostio 93 posade, koliko ih je bilo na startu 'Viške'. Iz našeg kluba na regati je nastupalo 11 krstaša, koji su s regate odnijeli ukupno sedam pehara, uključujući one glavne, za ukupnog pobjednika regate i najbrži brod.

Dodatan novitet uveden je i u format tradicionalne subotnje regata u luci. Umjesto uobičajenog 'trokuta' u viškoj luci, jedrio se 'štap' u luci Starigrad. S obzirom na to da je riječ o prostranijem regatnom polju, ove godine su se pripetavanju u luci pridružili i veći brodovi – Molo Longo Tuttatrieste, Bare V, Polet Furioso i priredili pravi jedriličarski doživljaj. Ukupno 21 posada odjedrila je jedan od dva predviđena plova, nakon što se vjetar potpuno povukao uoči predviđenog starta drugog plova. Posada Mareusa 3 s kormilarom Lukom Jerčićem je na regati 'Luka Pharos' osvojila prvo mjesto u svojoj skupini. 'Štap' su odjedrile još tri klupske posade jedrilica Adriatica (Farr 280, Andrej Šooš Maceljski), The Pimp (Melges 24, Roko Štambuk), Njofra (Justin Ten, Luka Lulić) i pokazale pravu želju za natjecateljskim jedrenjem.

Pehar za Ukupnog pobjednika regate u klub je donio Stipe Gašpić, koji je za kormilom jedrilice Green Pepper (Salona 34) pobjednik regate po ORC-u. Posada jedrilice Mareus 3 (Custom 36) s kormilarom Lukom Jerčićem osvojila je prestižnu titulu 'najbržeg broda', nadjedrivši posadu jedrilice Molo Longo Tuttatrieste s kormilarom Rajkom Kujundžićem za nešto manje od tri minute i zasluživši upis na prijelaznom peharu Viške regate.

Zamolili smo Stipu Gašpića, ukupnog pobjednika regate, da nam prenese dio dojmova s regate: "Start za Split nije bia nešto naročito dobar, pokrila nas je šuma jedara većih brodova, ali smo se kroz kanal uspili izvuć i stalno bili u pritisku. Pred izlaskom iz Starigradskog kanala smo odlučili da ćemo odmah palit za Brač što je na kraju genijalno ispalo jer kako je izdušila jutarnja bavica iz smjera Starigrada, tako smo dobili neki vitrić iz tramontane. I dok smo mi vozili u ton pritisku koji uopće nije bia vidljiv na moru, dobar dio flote je staja u bonaci kraj Hvara. Posli je digla tramuntana koju smo opet mi među prvima uhvatili, a dalje je do cilja bilo poprilično jednostavno i opušteno."

Ostatak klupskih posada ostvario je sljedeće rezultate:

Overload, Siniša Kaliterna – 1. mjesto u grupi Open 2

Zenith, Toni Bulaja – 3. mjesto u grupi Open 0

Njofra, Luka Lulić - 3. mjesto u grupi Open 4

The Pimp, Roko Štambuk - 3. mjesto u grupi Open 7

Blue Lady II, Gorana Treursića - 4. mjesto u grupi Open 1

Adriatica, Andrej Šooš Maceljski - 4. mjesto u grupi Open 5

Oliva, Mladen Crljen – 5. mjesto u grupi Open 2

Adio Pameti, Goran Vlahvić - 7. mjesto u grupi Open 0

Garbin, Neven Majić -  7. mjesto u grupi Open 7

mareus3 Viska 2020

Green pepper Viska 2

Tags: Regate, novosti, rezultati, viška, full pelt, green pepper