Izvještaj sa regate Europa Cup - Kopar, Slovenija

Na regatu smo otišli u sastavu Anđela De Micheli Vitturi poznata i kao Anđa, Bruno Gašpić zvani Darth Bubi, veliki obožavatelj i poznavatelj Star Warsa, specijaliziran za psihologiju tamne strane i Ivona Ercegovac Ajme-Meni, svi u klasi laser radial te moja malenkost u službi njihovog savjetnika i šofera. Regata nas je iznenadila brojnošću učesnika (112 radiala iz 7 zemalja) i kvalitetom. Također, suprotno svim očekivanjima i predviđanjima uvjeti na moru su bili odlični a regatni odbor je regatu odradio dobro.

Ajme-Meni.

Putovanje je bilo super logistički pokriveno od kluba i sve je izgledalo da će ići glatko, međutim, u jutarnjim satima petka prije početka regate jaka tramuntana napravila je kažin u malom, slabo zaštićenom portu za gumenjake. Naš gumenjak je stradao i probio se. Vezao sam ga karabinom, a ako karabin nije nategnut non stop nego laštika na valovima zna se okrenut u nepovoljni položaj i sam se otkačit što se upravo i dogodilo. Srećom, poznavanjem pravih ljudi na pravom mjestu, Samo Potokar, vlasnik VSR firme koja proizvodi najpopularnije gumenjake u svijetu, izašao nam je u susret i uzeo gumenjak na popravak i pri tom odbio da mu se bilo što plati. Kako nije bilo moguće gumenjak popraviti na licu mjesta, otpremili smo ga u Črni Kal u “VSR lab” a kao zamjenski gumenjak Samo nam je dao VSR 5.8 R, moderniji, veći i jači gumenjak kojega smo koristili do kraja regate. Naša sreća i zahvalnost je bila neopisiva. Ironija je da su nam svi treneri zavidili na našoj nesreći s gumenjakom. Sreća nije kad sve ide glatko, nego kad s vremena na vrijeme izbivaju problemi koji se uspješno riješe.

Ajme-Meni.

Prvi dan regate nismo ni izašli na more zbog već spomenute jake tramuntane koja je iskopala valove na plaži s koje su se bacali laseri u more te je regatni odbor zbog sigurnosti otkazao regatu za taj dan.

Ajme-Meni

Drugi dan imali smo lagani maestral i dvije regate. Anđela je odjedrila konstantno i s dva 7. mjesta bila na desetom mjestu ukupno, 3. od žena. Naši mladi, Bruno i Ivona imali su po jedan bfd. Bruno je imao još jedan solidan ulaz u prvih 20 i pokazao da se lako može borit za prvo mjesto do 17 godina u ovoj konkurenciji. Ivona je imala nešto lošiji ulaz od Bruna u drugoj regati, vidno iznervirana taj dan napustila je klub. Tako je prvi dan pokazao dosta stvari koje je trebalo tu večer na brifingu secirat, ali i dobrih poteza koji su vidno poboljšali izvedbu kod nekih. Atmosfera u timu je bila dobra, Ajme-Meni na kojemu smo dosta radili se čulo sve manje i gotovo je posve iščezlo. Zadnji dan maestral nam je omogućio treću regatu po slabom vjetru i četvrtu po srednjem i jakom. Anđela je odjedrila prvu “ko svinja po kumpirištu ne obazirući se na nikoga i ni na šta”. Srećom, loš ulaz je sakrio bfd kojeg je upisala tu regatu. Bruno je odjedrio drugu svoju solidnu regatu i završio u prvih dvadeset, a Ivona je za svoje godište također odjedrila dobro i borbeno sa solidnim rezultatom. Zadnju regatu vjetar deštiraje na nekih 16 - 17 čvorova. Na bovu od orce iznenađenje! Ivona, pero laka kategorija, okreće sedma! Dobar start i dobro odvožena prva orca po lijevoj strani po rubu flote donose joj mogućnost da se u mezonavu i krmu regataje sa najboljima. Iskustvo, odnosno neiskustvo rade svoje i svaku stranicu gubi po par mjesta. Završava regatu u prvih 20 što bi bio izuzetan rezultat za njen uzrast po ovako jakom vjetru da nije izletila na startu i upisala još jedan bfd u svoje rezultate kao i Bruno koji je također odlično odjedrio u svojoj grupi i umjesto osmog mjesta upisao svoj drugi bfd. I inače je regatu obilježila gomila bfd-ova, a kad je tako onda mladi i naivni najviše plate. Anđela je tu zadnju regatu završila šesta što joj je donijelo jako dobar rezultat u konačnici, 2. žena i 9. sve ukupno. Konzistentnost u rezultatima i sam plasman povećali su njeno samopouzdanje, pogotovo šta je tako dobro jedrila u uvjetima u kojima navodno prije nije bila dobra. Nadam se da će s jednakim žarom i guštom odjedrit i iduću regatu Princeze Sofije na Palmi gdje je puno veća konkurencija. Ivona je osvojila prvo mjesto do 17 godina u ženskoj konkurenciji, dok je Bruno osvojio 6 mjesto do 17 godina sa dva bfd. S obzirom d se radi o petnaestogodišnjacima, sa njihovim nastupom sam više nego zadovoljan.

Pakovanje, podjela i večera su se odužili do noći, a kako umor uvijek vraća automatsko uhodano ponašanje “Ajme-Meni jedva čekam zaspat u kombi” rekla je Ivona i nestalo je do Splita.

Trener Luka Radelić

Tags: Regate, rezultati, laseri